Miten valita valaisimet kodin eri huoneisiin?
Valolla on tärkeä rooli elämässämme. Valo saa värit loistamaan, piristää mieltä ja tuo turvallisuutta. Kodin valaistukseen kannattaakin kiinnittää riittävästi huomiota, jotta luomme ympärillemme lämpimän ja turvallisen tilan. Alla vinkkejä eri huonetilojen valaistukseen ja valaisimiin.
Eteisen valaistus
Eteinen tervehtii kotiintulijaa ja toivottaa myös vieraat tervetulleiksi. Pimeä eteinen ei ole kovin kutsuva ja antaa kodista heti kynnyksellä synkän vaikutelman. Eteisen valaistukseen kannattaakin panostaa, jotta jokainen löytää oman takkinsa ja hattunsa helposti. Pieneen eteiseen riittää yksi kattovalaisin, jossa on riittävän tehokas valoteho. Spottivalaisimissa on yleensä useampi valopiste, joita voi suunnata haluamaansa suuntaan. Plafondi, tai lähelle kattoa sijoitettava kattovalaisin toimii eteisessä parhaiten. Suuressa eteisessä valonlähteitä voi olla useampia, kuten pöytävalaisin lipaston päällä tai seinävalaisimet peilin molemmin puolin.
Olohuoneen valaistus
Olohuoneessa on mahdollista leikitellä valolla ja valaisimilla. Näyttävä kattovalaisin tai kristallikruunu huoneen keskellä saattaa olla juuri se piste i:n päälle. Lukunurkkaus tai sohvankulma vaatii tietysti oman lukuvalonsa, joten säädettävä lattiavalaisin on taatusti itsensä takaisin maksava hankinta. Monissa jalkalampuissa valon määrää pystyy säätämään tekemisen ja tarpeen mukaan. Tunnelmallisia valopisteitä voi rakentaa pöytävalaisimilla olohuoneeseen senkin tai sivupöydän päälle. Erilaiset varjostimet antava sopivasti sisustukseen ilmettä. Kokeile pöytävalaisimeen nostalgista vekkivarjostinta tai upeaa lasikupua.
Makuuhuoneen valaistus
Makuuhuoneen valaistus jaetaan tunnelma- ja yleisvaloon. Yleisvaloa tarvitaan siivoamiseen tai huoneessa nopeasti piipahtamiseen. Hyvä yleisvalo toimii myös lukuvalona, joskin paljon sängyssä lukevan kannattaa panostaa myös säädettävään pöytä- tai seinävalaisimeen.
Tunnelmavalo syntyy epäsuorasta valosta, joka johdetaan katon kautta tilaan tai vaihtoehtoisesti käyttämällä yleisvalossa himmennintä. Tunnelmaa voi luoda myös erillisillä ja useilla valopisteillä, kuten pöytävalaisimilla. Pöytävalaisimen valo suodatetaan huoneeseen varjostimen kautta. Myös erilaiset kausi- ja pallovalot sopivat hyvin makuuhuoneeseen ja antavat tunnelmallista valoa ympäri vuoden.
Työhuoneen valaistus
Työhuoneessa on hyvä kiinnittää huomiota valaisimen valotehoon. Riittävän kirkas valo auttaa hahmottamaan paremmin, sekä tasoittaa myös tietokoneen näytöltä lankeavaa valoa. Hyvä värilämpötila työskentelytiloihin on 3000 Kelviniä ja yleisvalon voimakkuus 200–300 luksia. Työpöydän pöytävalaisin voi olla luksimäärältään vielä suurempi. Työpisteen valaisimet tulisi sijoittaa niin, etteivät ne suoraan häikäise silmiin tai näyttöön, tai tee suuria varjoja työpisteen ylle.
Työpöytävalaisin voi olla pöydän reunaan kiinnitettävä tai jalustallaan seisova. Tärkeintä on huomioida valaisimen säädettävyys, sekä mahdollisuus siirtää sitä lähemmäs tai kauemmas työskentelyalueesta. Energiatehokkaat led-polttimot eivät kuumene, kuten hehkulamput, joten ne ovat turvallisia myös lastenhuoneessa koulupöydän valaisimessa.
Ajattomat design valaisimet
Kun koti halutaan sisustaa ajattomasti ja klassisesti, kannattaa sinne valita omaa silmää miellyttävä design valaisin. Ruokapöydän päälle sopivat täydellisesti Yki Nummen Lokki-, Kupoli- tai Kuplat – kattovalaisin. Kuplat-kattovalaisimessa on tarjolla upeita värejä niin hillitympään, kuin retrompaankin sisustusmakuun. Kupoli-valaisimesta löytyy myös pöytävalaisin, joten samalla tyylillä voi sisustaa myös olo- ja makuuhuoneen.
Eero Aarnion leikkisät pöytävalaisimet tuovat hymyn huulille. Kaikki tuntevat Tupla kuplan, mutta oletko kuullut Flamingo- tai Swan -valaisimista? Hauska pullon mallinen Bottle of light sopii tyyliltään niin ruokailutilaan kuin viinikellariinkin. Lapsille ja lapsenmielisille tarjolla on Nukkumatti- tai Ghost -pöytävalaisin. Monista Eero Aarnion valaisimista on tarjolla useita kokoja, aina lattiavalaisimesta kompaktin kokoiseen pöytävalaisimeen.