Valintasi helpottuu, kun olet etukäteen päättänyt sohvan paikan ja mitannut tilan pituuden, leveyden sekä korkeuden. Arvioi samalla miten sohvan tyyli, verhoilu ja väritys sopivat muihin olemassa oleviin kalusteisiin.
1. Ensisijainen käyttötarkoitus:
Onko sohva tarkoitettu istumasohvaksi, löhöilypaikaksi, perheen ja tuttavien kokoontumiseen vai vierashuoneen kalusteeksi ja samalla varavuoteeksi?
2. Ketkä sohvaa eniten käyttävät:
Onko perheessäsi lapsia? Onko sinun helppo istuutua sohvalle ja nousta siltä? Pitääkö sinun ottaa huomioon kissa, koira tai muut lemmikit?
3. Miten voit estää likaantumisen ja poistaa mahdolliset tahrat:
Jotkut verhoilumateriaalit hylkivät enemmän likaa kuin toiset. Niin ikään tahranpoisto on yleensä helpompaa tekokuitu- kuin luonnonkuitukankaasta. Vaaleat värit ovat aina arkoja lian ja tahrojen suhteen, joten kangas kannattaa suojata hoitotuotteella likaa hylkiväksi.
Tarkista myyjältä sohvan verhoilukankaan sopivuus omaan käyttötarkoitukseesi. Vesipestävä kangas ei välttämättä tarkoita sitä, että voit vesipestä kaikki sohvan irti lähtevät osat.
Kiinteästi verhoiltuja rungon osia et voi irrottaa pesuun. Muista myös, että tyynyjen vetoketju ei ole merkki päällisten pesunkestävyydestä. Suuret päälliset on syytä antaa pesulan puhdistettavaksi, koska niiden peseminen kotioloissa riittävän väljässä vedessä on usein mahdotonta pesukoneen rummun pienen koon vuoksi.
Askossa on laaja ja edullinen sohvien ja lepotuolien perusmallisto vakiokankailla. Jos vakiokankaista ei löydy juuri sopivaa omaan kotiin, kannattaa katsoa tilausmallistosta.
Valitset vain kankaan laajasta valikoimastamme tai tuot oman kankaasi ja verhoilijamme verhoilevat toiveesi mukaisen kalusteen.
Kangasnäytteet ovat esillä myymälöissämme. Voit valita sohvan, vuodesohvan tai lepotuolin oman makusi mukaan.
Lue lisää +
Verhoilukankaiden ominaisuudet
Tekokuidut
Kestävät ja helposti puhdistettavat tekokuitukankaat.
Helppohoitoiset ja usein myös edullisimmat tekokuitukankaat ovat verhoilukankaista kestävimpiä.
Nykytekniikka antaa hyvät mahdollisuudet valmistaa tekokuiduista laadukkaita materiaaleja, jotka tuntuvat hyvin samankaltaisilta kuin luonnonkuidut. Esimerkiksi kankaan pinta voi olla puuvillan oloinen, kiiltävä tai mattapintainen. Erilaisilla kudonnoilla saadaan aikaan kuvioita, jotka elävöittävät muuten yksiväristä pintaa.
Tekokuitukankaasta voit helposti poistaa likatahrat kevyesti pyyhkien kostealla kankaalla tai tekstiilien puhdistustainetta käyttäen. Jos tulee isompi vahinko, puhdistusta helpottaa useimpien kankaiden vesipestävyys. Lisäksi tekokuitukankaat kestävät kulutusta ja ovat vähemmän alttiita valon aiheuttamalle haalistumiselle.
Mikrokuitu- ja muut nukkakankaat
Eläväpintaiset mikrokuitu- ja muut nukkakankaat
Jos perheessäsi on lapsia, mikrokuitu on loistava valinta, sillä se kestää mainiosti kovaakin kulutusta.
Mikrokuidusta on tullut eräs suosituimmista materiaaleista paitsi kestävyyden ja puhdistettavuuden ansiosta, myös kankaan pinnan mokkamaisen ja elävän ilmeen vuoksi. Elävyys syntyy kankaan pinnassa olevan nukan taittumisesta eri suuntiin, jolloin valokin taittuu kankaan eri kohdissa eri tavoin.
Chenille-kankaat ovat usein sekoitekankaita, joissa tekokuitujen joukossa voi olla luonnonkuituja. Chenille ja muut nukkakankaat tuntuvat käytössä pehmeältä ja miellyttävältä. Kankaan pintaan syntyy käytössä painaumajälkiä, mitkä johtuvat nukan ”kaatumisesta”. Tällöin valo taittuu kankaan eri kohdissa eri lailla tehden pinnasta elävän ja ilmeikkään. Parhaiten tämä näkyy tummissa ja yksivärisissä kankaissa.
Luonnonkuidut
Puuvilla ja pellava tuntuvat miellyttäviltä, mutta edellyttävät huolenpitoa
Puuvilla ja pellava ovat yleisimpiä luonnonkuituisia sohvien verhoilumateriaaleja.
Ne tuntuvat iholla miellyttäviltä, eivätkä kerää sähköä. Sen sijaan puuvilla ja pellava sitovat ympäristöstään kosteutta, mistä johtuu myös niiden herkempi likaantuminen.
Useat puuvillalaadut ovat vesipestäviä ja jotkut myös sanforoituja (esikutistettuja), mutta kutistuminen tulee aina huomioida mikäli vaatimuksena on vesipesu. Pellavalle tyypillistä on rypistyminen, mikä ei ole kankaan virhe, vaan olennainen osa sen ilmettä. Pellavapäällisiä emme suosittele pestäväksi kotona, vaan aina pesulassa.
Puuvilla- ja pellavakankaat ovat pakkavärjättyjä, jolloin sävyerot eri värjäyserien välillä ovat luonnollisia eivätkä kankaan virhe. Värien haalistuminen kuuluu myös puuvillan ja pellavan ominaisuuksiin, joten suojaa sohvasi suoralta auringonvalolta tai sijoita se huoneen varjoisammalle puolelle.
Puuvilla- ja pellavakankaat vaativat erityistä huolenpitoa. Suosittelemmekin näille kankaille Askon omalla sohvatehtaalla tehtyä verhoilusuojausta. Suojatut verhoilukankaat on helppo pitää puhtaina, sillä suojatusta pinnasta tahrat lähtevät helposti pienellä pyyhkäisyllä.
Villa
Villa pitää pintansa pitkään
Villakankaat ovat kestäviä ja helppohoitoisia. Villa on helppo pitää puhtaana, sillä lika ja neste eivät imeydy heti kankaan sisään. Kun muistat poistaa tahrat heti niiden synnyttyä ja imuroida sohvasi aika ajoin kevyesti, villakankainen sohvasi pitää loistokkaan ulkonäkönsä ja palvelee sinua pitkään.
Haluatko säilyttää sohvasi pidempään kauniina?
Kun noudatat seuraavia ohjeita, kalusteesi säilyvät pidempään kauniina ja uuden veroisina:
1. Älä istu sohvan käsinojilla, äläkä nouse sohvalle seisomaan.
2. Kun siirrät kalusteita, ota kiinni sohvan rungon alareunasta ja nosta sohva ilmaan. Älä raahaa sohvaa, jotta jalkojen kiinnitys ei vaurioidu.
3. Vältä käyttämästä sohvalla tai sen lähellä teräviä esineitä (saksia, veitsiä jne.), jotka voivat pudotessaan vaurioittaa kangasta. Verhoiltu kaluste on myös hyvä sijoittaa kauas kaappien ovista ja muista liikkuvista kalusteista, etteivät niiden terävät kulmat tai vetimet vahingoita kangasta.
4. Älä istu sohvalle märillä tai väriä päästävillä vaatteilla.
5. Älä tamppaa sohvan tyynyjä tai pehmusteita. Säännöllinen imurointi tekstiilisuulakkeella on hellävaraisempi puhdistuskeino.
Askon oman sohvatehtaan verhoilusuojatut kankaat on helppo pitää puhtaina. Verhoilusuoja tekee tekstiili- ja nahkapinnat likaa ja vettä hylkiviksi. Suojatusta pinnasta tahrat lähtevät helposti pienellä pyyhkäisyllä. Suojaus ei muuta kankaan ulkonäköä eikä hengittävyyttä. Suojaus sopii useille kangaslaaduille.
Nykyisin voit myös huoletta valita ajattomia ja tyylikkäitä vaaleita verhoilumateriaaleja, kunhan käsittelet ne Softcare suoja- ja hoitoaineilla. Softcare-verhoilusuoja ehkäisee lian ja nesteiden imeytymisen. Jos tahra on syntynyt suojaamattomaan kankaaseen, saat useimmissa tapauksissa avun Softcare -sisustustekstiilien pesuaineesta.
Lue lisää +
Martindale-luku kertoo kulutuskestävyyden
Kankaiden kulutuskestävyyttä mitataan Martindale-testillä. Kotikalusteelle riittävä Martindale-taso on yli 20 000 hankausta. Jotkut nukkakankaat kestävät hankausta jopa viisinkertaisesti eli yli 100 000 hankauskertaa. Kankaan käytännön kulutus voi kuitenkin poiketa testimenetelmän tasaisesta hankauksesta. Esimerkiksi kissan tai koiran kynnet saavat aikaan hyvinkin helposti jälkiä liimattuihin nukkakankaisiin, joilla testien mukaan on hyvä hankauskesto.
Varmista myös riittävä valonkesto
Tekstiilien valonkestoon kannattaa myös kiinnittää huomiota. Asteikolla 1-8 riittävä valonkesto on 4-6. Valonkesto tulee ottaa huomioon varsinkin silloin, jos kaluste on alttiina voimakkaalle valolle. Muista kuitenkin, että suora auringon valo haalistaa aina verhoilumateriaaleja.