Risto-tuoli näki päivänvalon samana vuonna kuin elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki, eli 1957. Jotain muutakin yhteistä näissä kahdessa suomalaisessa, oman alansa klassikoiksi nousseissa ikoneissa on. Pelkistetty ilmaisu, suomalainen vaatimattomuus, mutta samalla laadukkuus ja aikaa kestävyys.
Risto – legenda jo syntyessään
Risto-tuolin suunnittelija on Ilmari Lappalainen (1918–2006), joka työssään sisustusarkkitehtina korosti eritoten istumisen ergonomiaa. Ei siis ihme, että Risto-tuolissa on erittäin mukava istua. Nyt tuotantoon palannut tuoli tehdään samoilla kaavoilla, käsityönä ja samoilla yksityiskohdilla kuin alkuperäinenkin: istuimessa sik-sak-jousitus ja puuosat valmistetaan koivusta.
Riston sadat värit
Edeltäjäänsä verrattuna uutta on valtava kangasvalikoima, jossa on tarjolla satoja eri materiaaleja ja värejä. Esimerkiksi nimensä mukaisesti luksusta tarjoileva Lauritzon’sin Luxor on paksu, ihanan pehmeä samettikangas 100 %:sta polyesteriä. Kankaan värikartasta löytyy useita sekä neutraaleja, kauniita ja ajattomia sävyjä, että upeita ja huomiota herättäviä värejä. Saman valmistajan Strömsö on klassinen kuviokangas, jonka pehmeä pinta on miellyttävän tuntuinen. Strömsön väripaletista löytyy pirteitä tehostevärejä sekä neutraaleita beigen ja harmaan sävyjä. Verhoilun lisäksi tuolin puuosien värin voi valita useista vaihtoehdoista.
Istumisen monet muodot
Lappalaisen kiinnostus tuolien suunnitteluun näkyy kautta hänen tuotantonsa. Uransa alkuaikoina suunnittelema Columna edustaa hieman pyöreämpää muotokieltä, mutta vuonna 1955 muotoiltu Risto-tuolin ”edeltäjä”, Bambino on jo hyvin veljensä kaltainen. Rex-nojatuoli on puolestaan muhkea, suorastaan kuninkaallinen laiskanlinna. 60-luvun lopulla muotoiltu Pulkka-kalustesarja oli futuristinen ja siitä oli saatavilla puun lisäksi alumiinirunkoinen versio.
Kymmenien tuhansien nimi
Tarina Risto-tuolin nimen takana on jäänyt historian hämärään. Nimestä sen verran, että Risto on suomalainen miehen etunimi ja se on muoto kreikkalaisesta nimestä Χριστόφορος, Khristoforos, joka tarkoittaa Kristuksen kantajaa. Suosionsa huipulla nimi oli 1940-luvulla, mutta almanakkaan se oli päässyt jo 1908. Tuolin lisäksi Risto-nimeä on kantanut tai kantaa edelleen yli 30 000 miestä, ja jopa myös muutama nainen.